Tegenstrijdigheid van Consumeren

In juli ben ik naar La Marche in Italië gegaan met de auto. Heerlijk om weer een aantal weken op een heerlijke plek midden in de natuur te zijn en waar je eigenlijk niets nodig hebt. Aldaar op die mooie plek, realiseerde ik me bijvoorbeeld dat ik veel te veel kleding bij me had. Veel spullen zijn ook onaangeraakt gebleven. De krachtige eenvoud van het verblijf in de natuur had ik (weer) onderschat. Daar rende ik, zonder er over te denken of me zelf te moeten motiveren, elke ochtend een stukje de berg op om vervolgens met mijn voeten in het gras te staan en naar de zonsopkomst te kijken. Het lekkere verse water kwam uit een natuurlijke bron in de buurt. Het heerlijke fruit en de verse groenten die uit de omgeving komen. Alles wat ik nodig had was er in overvloed. Verder zorgde interessante gesprekken en ontmoetingen, meditatie, yoga en qigong voor verdere mentale verrijking. Ik voelde weer hoe weinig ik eigenlijk nodig heb om helemaal op te laden en in mij kracht te zijn. 

De eerste dag en laatste dag in Italië wilden we naar het strand. Beide keren kwamen we per ongeluk op een plaats met massatoerisme. Het enige wat ik daar zag was consumeren; winkels, eten en neergestreken mensen op een overvol strand. Ik voelde me een soort buitenstander; met observerende blik kijken naar wat iedereen doet en waarvan ze genieten en zag datgene wat ik zelf  jaren eerder ook deed maar nu ver van me af lijkt te staan. Onlosmakelijk zie ik het leed achter het consumeren, de volle wegen, het dieren- en mensenleed, de klimaatsverandering. Alles zie ik ineens gelinkt aan dit ‘fijn consumeren’. Het deed me realiseren dat ik op een manier wil leven waar het zo eenvoudig, vrij en tegelijkertijd ook zo compleet is als in la marche. Dit niet vanuit strenge serieuze onthouding maar juist vanuit vreugde, gelukzaligheid en vrijheid. Alles wat me energie gaf was ten slotte immaterieel.

Ik heb me zelf voorgenomen zo min mogelijk te consumeren. ik wil daarom een heel jaar niks overbodigs consumeren. Alleen wat essentieel is. Ik leef wat betreft voeding het laatste jaar vooral op fruit en noten. Dit wil ik zo ook houden en dan zo veel mogelijk verpakking vrij en uit de omgeving.

Ik ga 1 jaar niets nieuws kopen, en vooral geen kleding. 

Zo min mogelijk consumeren, geen plastic gebruiken, geen spullen kopen, geen kleding, helemaal niks. Alleen verpakking vrije groenten en fruit uit de omgeving en van het seizoen. Dit met als doel om uiteindelijk totale vrijheid en onafhankelijkheid te bereiken en niet meer te gebruiken wat niet nodig is. ik wil dit jaar geen materiële cadeaus ontvangen en vraag mijn omgeving voor het geval  ze me iets willen schenken te denken aan belevingen of als het wel iets materieels is denk dan aan bitcoins bijvoorbeeld. 

wat wel? 

Vrijheid, dansen, bewegen, lachen, verbinden, water, fruit en groenten. Muziek, voorstellingen, fietsen, wandelen, skeeleren, weggeven wat ik heb, overvloed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *