Herfst

Herfst. Afgelopen weekend was een stralend en zonnig weekend. Voor mij was het heel erg merkbaar dat dit weekend echt de herfst is begonnen!
Ondanks de toch hoge temperaturen was het frisser. De lucht en wind voelt anders, er is iets verandert. Ineens zie ik deze week ook dat de bomen beginnen te verkleuren, dat de bladeren beetje bij beetje geel worden.

In de Chinese geneeskunde is de herfst gekoppeld aan het element metaal en heeft al in augustus zijn intrede gedaan. Metaal staat voor het moment van de oogst binnen halen. De opbrengsten van het harde werken van afgelopen tijd ontvangen. In de natuur zie je dat aan het fruit wat rijp is.

Ook de emotie verdriet kan meer voelbaar zijn tijdens deze periode. De natuur trekt zich terug en ook wij mensen zullen ons van nature meer terug trekken. Vragen als; wie ben ik, wat is mijn levensweg, kunnen in deze periode (vaker) naar boven komen. Het is een tijd van los laten. De overvloed van de zomer laat je achter en je gaat een tijd in van contemplatie. Het is de ideale tijd om loslaten te oefenen en ook echt los te laten! Contacten die niet meer voedend zijn, gedachtes die je in de weg zitten, oude emoties; laat het los! Omdat de natuur zo veranderlijk en prachtig is tijdens dit seizoen staan we meer in contact met de essentie en zijn hierdoor ook gevoeliger. Dit merk je bijvoorbeeld doordat je liever diepgaande gesprekken hebt dan oppervlakkige.

Op fysiek vlak wordt je weer makkelijker verkouden en krijgt eerder een loopneus. De herfst is dus een uitstekend moment om je lichaam in balans te houden. Dat kun je doen door bijvoorbeeld een behandeling, waarin je ondersteund wordt om los te laten.