Zomer, de tijd van overvloed☀️?

De zomer begint officieel pas op 21 juni, de langste dag van het jaar. Toch is nu al op sommige momenten, de zwoele hitte die de zomer ons belooft goed merkbaar. De lange dagen geven ons de tijd om onze creatieve energieën te laten stromen. Veel eenvoudiger dan in andere seizoenen maken we deel uit van de overvloed die ons omringt en die in ons zelf opkomt. In de Traditionele Chinese Geneeskunde is vuur het element dat geassocieerd wordt met de zomer. Vuur heeft als eigenschap licht en kracht te geven. De warmte van de zomer geeft ons de energie om het leven volledig te vieren in al zijn overvloed. Het is het seizoen van groei en rijping, kijk maar naar de natuur; de tuinen zijn in de zomer overvloedig gevuld met kleurrijke bloemen en hebben een overvloed aan sappige vruchten en  rijpe groenten.

Omdat de kracht van het vuur element intens is in de zomer, is juist de zomer het beste moment om je te concentreren op de opbouw van je energie! De reserves van je energie die verbruikt zijn tijdens de winter- en lentemaanden kun je nu aanvullen. Zorg daarom voor een evenwicht tussen actie en in het ‘nu’ zijn; tussen sociale activiteiten en tijd om in de natuur,  zoals in je tuin te zijn. Ontspan je bijvoorbeeld in je hangmat en laat de aarde je voeden en je batterij opladen.

De legendarische Gele Keizer, die beschouwd wordt als de grondlegger van de Traditionele Chinese Geneeskunde, heeft deze leerzame woorden over het zomerseizoen al 4000 jaar geleden geschreven: 

‘ In the three months of summer there is an abundance of sunshine and rain. The heavenly energy descends, and the earthly energy rises. When these energies merge, there is intercourse between heaven and earth. As a result, plants mature and animals, flowers, and fruit appear abundantly.

One may retire somewhat later at this time of year, while still arising early. One should refrain from anger and stay physically active, to prevent the pores from closing and the chi from stagnating. One should not overindulge in sex, although one can indulge a bit more than in other seasons. Emotionally it is important to be happy and easygoing and not hold on to grudges, so that the energy can flow freely.’ 

Het vuurelement

Vuur is de vonk waar al het leven van afgeleid is. De emotie die met vuur gepaard gaat is vreugde en het is gekoppeld aan je hart. Als het vuur element in balans is in ons lichaam uit het zich met name in de zomer als enthousiasme voor het leven. Een overmaat kan over-enthousiasme, manie en rusteloosheid veroorzaken. Terwijl een tekort aan vuur in je lichaam een gebrek aan vreugde en een gevoel van apathie veroorzaakt.

Gezond en vrolijk blijven tijdens de zomer

Aangezien de zomer een tijd is om te spelen en te ontspannen, is het goed ervoor te zorgen dat je elke dag tijd creëert om te “ontstressen”. Neem een paar momenten per dag om je even naar binnen te richten, door bijvoorbeeld 3 minuten je adem te volgen. Ga naar buiten in het gras, loop op blote voeten en voel de texturen. Ga je tuin in en luister naar de geluiden van de natuur, van de vogels en de krekels of van spelende kinderen. Ruik de bloemen, de geuren van de zomer. Vertrouw op je intuïtie. Het hart staat voor begrip en intelligentie. Als we iets in ons hart weten, zijn we verbonden met een dieper deel van ons wezen. Probeer je te verbinden met dit diepere weten, neem de tijd om naar die innerlijke stem te luisteren.

De smaak van Vuur is bitter, dus probeer bittere groenten zoals andijvie, spinazie, boerenkool, artisjok, grapefruit en snijbiet in je dieet op te nemen.

🧡🔥☀️