Het element aarde en nazomer

De zomer komt langzaam tot een einde en tegelijkertijd is het nog geen herfst, het is nu de tijd van de nazomer. De nazomer start ongeveer halverwege augustus. In de Chinese Geneeskunde is het element aarde gekoppeld aan dit (tussen)seizoen. De nazomer is de tijd om te vertragen, het is een goed moment om stil te staan en te observeren. Zoals het observeren van de overvloed die we in ons leven hebben gecreëerd. Het is ook het uitgelezen moment om te reflecteren op je leven; echt een moment van evaluatie. Bovenal is het de tijd om te stoppen met ‘doen’ en te ‘zijn’.

Aarde vertegenwoordigd stabiliteit! Het is het element dat helpt om meer verbinding te maken met je centrum. Als je het centrum binnen in jezelf vindt, dan kun je zien wat er nodig is en wat er nog ontbreekt. Door het kennen en erkennen van je eigen behoeftes creëer je meer stabiliteit en veerkracht. Vanuit deze kracht kun je er zijn voor anderen en de les leren die de aarde biedt, namelijk het belangeloos anderen van dienst zijn. De aarde die om haar as draait, is van invloed op de cycli in de natuur en staat centraal in alle andere elementen. In de Chinese medische theorie verwijzen alle andere elementen naar de vier seizoenen, de vier richtingen, met de aarde als centraal draaipunt. Je zou het element aarde kunnen zien als ‘vrij’ in een versnellingsbak met vier versnellingen. Elke versnelling vertegenwoordigt een element ( hout, vuur, metaal en water). Aarde is neutraal/vrij. Om bij een versnelling te komen moet je door de neutrale stand schakelen, vanuit de neutrale stand zijn alle richtingen beschikbaar. Door deze metafoor kun je zien dat aarde zich niet alleen na de zomer manifesteert, maar ook tussen de seizoenen, dus ook laat in de herfst, laat in de winter enz. Het is de overgangsfase; tijdens een dagcyclus is het de tijd van de schemering en de dageraad.

Emoties
De emoties die verbonden zijn met dit element, zijn sympathie en zorgzaamheid. Als er balans is binnen een persoon, dan weerspiegelt ze het vermogen om ’empathisch’ te zijn, in zowel de eigen behoeften als in die van anderen. Als iemand pijn heeft, zou een gezonde reactie zijn om die persoon te ondersteunen, zonder zichzelf te verliezen in het proces van de ander. Dit heet ‘empathie’. Wanneer je je verliest in de ander en zijn of haar pijn dan spreek je van ‘sympathie’. Dit weerspiegelt een onevenwichtigheid in het element aarde. Als aarde uit balans is dan maak je je zorgen en kun je obsessief en dwangmatig denken. De tegenovergestelde onbalans is het onvermogen tot empathie, afstandelijkheid en het onvermogen om verbinding te maken.

Hoe je gezond en gelukkig blijft in de overgangsfases
Ook al gaat het leven door, vergeet niet dat we af en toe moeten stoppen en stilstaan, onszelf in de neutrale stand schakelen. De aarde ondersteund dat proces automatisch omdat ze neutraal is. Het is een goed moment om te stoppen en na te denken of je krijgt wat je nodig hebt. Denk aan vragen zoals: Gaat alles goed? heb je een overschot aan energie en empathie om anderen te ondersteunen?Naast de evaluatie is het een tijd om je rustig te houden. Neem de tijd om je centrum te vinden, door bijvoorbeeld een verbinding met moeder aarde te visualiseren. Voed jezelf met weldoende voeding, zowel fysiek als emotioneel.