Onbewerkt plantaardig is de basis van het voedingspatroon in het boek. Het is gezond voor je lichaam en goed voor de natuur. Het is duurzaam en het produceert de minste uitstoot omdat er minder water en grondstoffen gebruikt worden. Er is geen sprake van leed en uitbuiting van dieren. Daarnaast blijkt uit veelvuldig onderzoek dat mensen door middel van deze voeding het gezonds zijn en langer leven. Er is o.a. veel minder kans op hart- en vaatziekten, één van de grootste doodsoorzaken in Nederland.
In dit boek wordt dit gecombineerd met de helende en lichaam herstellende eeuwenoude voedingswijze uit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) en de Indiase Ayurveda. Met behulp van dit boek kun je zelf bijvoorbeeld je type en/of je huidige disbalans in kaart brengen en aan de hand daarvan gerechten, kruiden en aanpassingen kiezen die jou systeem ondersteunen.
Ook voedt de omgeving je. Juist lokale seizoensgewassen zijn heel erg voedend en helend. De groenten die in je omgeving groeien in het betreffende seizoen hebben vaak al een balancerende werking. Waarschijnlijk hebben onze voorouders al eeuwen lang op deze wijze gegeten.
Je lichaam de tijd geven om alles te kunnen verteren voordat je jezelf weer vult met voeding is een andere belangrijke regel voor optimale gezondheid. Eens in de zoveel tijd een vastenmoment inplannen om de spijsverteringskanalen de kans te geven zich volledig te kunnen reinigen is een weldoende aanvulling.
Al deze bovenstaande aspecten zijn in dit boek verwerkt tot een unieke voedingswijze die dus een combinatie is van: onbewerkte plantaardige seizoensgebonden voeding, Ayurveda, TCM en vasten.